31July

Μαγευτικά Ζαγοροχώρια

Μαγευτικά Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν υπέροχο, μαγευτικό προορισμό. Βρίσκονται στην Ορεινή περιοχή της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων και περιλαμβάνουν 46 χωριά. Το 1913 απελευθερώθηκαν από τον Τουρκικό ζυγό. Η έκταση του είναι περίπου 1000 τ χλμ. και χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα ( Δυτικό, Κεντρικό και Ανατολικό Ζαγόρι). Διαθέτουν όμορφα τοπία, δάση από πεύκα, έλατα, καστανιές και βελανιδιές. Υπάρχει μικρή δυνατότητα καλλιεργήσιμης γης. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου.

Όλα τα χωριά του Ζαγορίου έχουν απίστευτη θέα και φυσική ομορφιά. Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι την ηρεμία και την γαλήνη που σου προσφέρει απλόχερα η φύση. Μερικά από τα χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι: οι Κήποι, Πάπιγκο, Άνω Πεδινά, Ασπράγγελοι, Δίκορφο, Βίτσα, Τσεπέλοβο, χωριά της κοιλάδας του Βάρδα ( Γρεβενίτη, Ελατοχώρι κ.α.), τα χωρία της κοιλάδας του Ζαγορίτικου ( Ανθρακίτης, Καρυές κ.α.)την Βοβούσα, Ιτέα, Πέτρα και πολλά ακόμα γραφικά χωριά.

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι υπέροχη. Βασικά υλικά για την κατασκευή των σπιτιών είναι η πέτρα και το ξύλο. Τα πέτρινα σπιτάκια είναι σκεπασμένα με την σκούρα γκρίζα Ηπειρωτική πλάκα( τα σπιτάκια χαρακτηρίζονται παραδοσιακοί οικισμοί). Τα πλακόστρωτα σοκάκια θα σας ενθουσιάσουν κάνοντας βόλτες και απολαμβάνοντας τα πετρόχτιστα κτίρια (όπως τα σχολεία, τις εκκλησίες), τις πέτρινες βρυσούλες και την καταπράσινη φύση.

Τα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχωρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορούν να σας προσφέρουν μεγάλες ανέσεις, και η διαμονή σας σίγουρα θα είναι ευχάριστη. Οι υπηρεσίες και οι παροχές (των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων) μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη. Είναι παραδοσιακά χτίσματα, στα πλαίσια του ντόπιου στοιχείου, και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά με σύγχρονες υποδομές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να απογοητευτείτε για κανέναν απολύτως λόγο. Οι κάτοικοι των Ζαγοροχωρίων είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι και έτοιμοι να σας βοηθήσουν και να σας ξεναγήσουν στον τόπο τους.

Επίσης, στα εστιατόρια και τις ταβερνούλες της περιοχής θα απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα όπως αρνί στη γάστρα, προβατίνα στα κάρβουνα, μπουμπουριά, και φυσικά να δοκιμάσετε από τις φημισμένες Ζαγορίσιες πίτες όπως η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, γκιζόπιτα ( και πολλές ακόμα παραδοσιακές συνταγές) φτιαγμένες με αγνά υλικά. Συνοδεύεται το γεύμα σας με κρασί ή με εκλεκτό τσίπουρο που παράγουν οι κάτοικοι.

Στα Ζαγοροχώρια μπορείτε να ασχοληθείτε με πάρα πολλές δραστηριότητες με σκοπό να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερο την ομορφιά της φύσης. Εάν θέλετε επιλέγετε κάποια από τις παρακάτω δραστηριότητες: Ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, rafting / καγιάκ και mountain bike.

Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά γεφύρια στην περιοχή με χαρακτηριστικό τους τις μεγάλες καμάρες. Μερικά από τα οποία είναι το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, το γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη, η γέφυρα Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, η γέφυρα Καμπέρ Αγά, γέφυρα Μύλου,γέφυρα Μίσσιου, γέφυρα Τσιπιάνης και η γέφυρα Κόκορη ή Νούτσου.

Φεύγοντας μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα τις περιοχής όπως, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπιτικά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, κάστανα, ντόπια κρέατα και είδη λαϊκής τέχνης.

Τα Ζαγοροχώρια μπορούν να συνδυάσουν ηρεμία, διασκέδαση, αθλητικές δραστηριότητες και τη δυνατότητα να ανακαλύψετε την μαγεία και την ομορφιά της φύσης. Είτε πάτε με την οικογένειά σας, είτε με το ταίρι σας, είτε με τους φίλους σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καταπληκτικά......