25April

Αντιμετωπίστε τις αποφράξεις του δικτύου

Αντιμετωπίστε τις αποφράξεις του δικτύου

Ένα σύνηθες πρόβλημα που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων είναι οι αποφράξεις των αγωγών του οικιακού ή του δημοσίου αποχετευτικού δικτύου. Αποτελούν ένα μπελά που μπορεί να οφείλεται είτε σε ατέλειες κατασκευαστικού χαρακτήρα είτε να είναι απλά αποτέλεσμα πολυετούς χρήσης. Το άμεσα ορατό αποτέλεσμα και για τις δυο περιπτώσεις είναι ή διακοπή ροής και απομάκρυνσης του νερού σε κάποια τμήματα του δικτύου, πράγμα που καθιστά προβληματικό ως προς τη χρήση το συγκεκριμένο τμήμα. Επακόλουθο είναι να διερευνηθεί η αιτία που έφραξε το συγκεκριμένο σημείο και να δοθεί λύση στην αποκατάσταση ροής του νερού.

Συνήθεις αιτίες απόφραξης (εκτός τις κατασκευαστικές ατέλειες) μπορούν αποτελούν τα ακόλουθα υλικά:

i. λίπη
ii. τρίχες
iii. διάφορα αποφάγια
iv. χαλίκια
v. ρίζες
vi. φύλλα
vii. χώματα
viii. απορρυπαντικά

Σημεία του δικτύου στα οποία επικεντρώνεται το πρόβλημα με τις αποφράξεις αποτελούν τα εξής:

i. Νιπτήρας
ii. Μπανιέρα
iii. Νεροχύτης
iv. Λεκάνη τουαλέτας
v. Σιφόνι Μπάνιου
vi. Σιφόνι Μπαλκονιού
vii. Φρεάτιο
viii. Υδρορροή
ix.Κάθετες στήλες συγκέντρωσης

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνει αν κάποιος ταλαιπωρείται με το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να προσπαθήσει ο ίδιος να αίρει την αιτία που το προκαλεί χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους κατά σειρά:

- Ρίχνουμε στην φραγμένη αποχέτευση ένα 30γρ σόδας μαγειρικής και λίγο ξύδι και αφού περάσουν 30 λεπτά και δράσουν τα παραπάνω συστατικά συνεχίζουμε ρίχνοντας 2-3 κατσαρόλες καυτό νερό. Η συγκεκριμένη μέθοδος μας λύνει πολύ συχνά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

- Αν δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κλασσική και πατροπαράδοτη βεντούζα που απλά εφαρμόζει στο πλημμυρισμένο βουλωμένο στόμιο νεροχύτη , μπανιέρας ή και λεκάνης ( κυκλοφορούν βεντούζες διαφόρων μεγεθών) και με κάθετες κινήσεις σπρώχνουμε βίαια το νερό φιλοδοξώντας να απωθήσουμε την αιτία απόφραξης.

- Σε πλέον δυσκολότερες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό σπιράλ απόφραξης σπρώχνοντας το αργά με κυκλικές κινήσεις μέσα στον βουλωμένο αγωγό ώσπου να βρούμε και να διώξουμε το εμπόδιο πού προκαλεί την δυσλειτουργία.

Στην περίπτωση εκείνη που οι παραπάνω τακτικές δεν μας βοηθήσουν τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε μια εταιρεία που πραγματοποιεί αποφράξεις αποχετεύσεων και με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν εύκολα να ξεβουλώσουν οτιδήποτε. Συνήθως παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 24ωρη βάση λειτουργίας και με άμεση ανταπόκριση. Φέρουν ως ειδικό εξοπλισμό έγχρωμη κάμερα ανίχνευσης που διεισδύει στο εσωτερικό του αγωγού και καταγράφει με ευκρίνεια το λόγο για τον οποίο δεν περνάει το νερό. Κατόπιν με τη βοήθεια ηλεκτροκίνητου μηχανήματος πραγματοποιείται υδροβολισμός νερού μεγάλης πίεσης που είναι ικανός να παρασύρει τα πάντα αποκαθιστώντας την ομαλή διέλευση του νερού. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ειδικό ριζοκοπτικό μηχάνημα αν οι ρίζες κάποιων θάμνων ή δέντρων αποτελούν την αιτία απόφραξης. Όλα αυτά στο συγκεκριμένο κλάδο προσφέρονται τον τελευταίο καιρό σε πολύ οικονομικές τιμές, απόλυτα συνυφασμένες με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.