04December

Ιστορικό για τους σωλήνες

Ιστορικό για τους σωλήνες

Αν αναρωτηθούμε από τι αποτελείται ένα νεόχτιστο σπίτι θα παρατηρήσουμε, ότι εκτός από τα θεμέλια, τους τοίχους, και τα παράθυρα, ένα από τα πλήρως απαραίτητα στοιχεία του είναι οι σωλήνες. Απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις και για διαφορετικούς λόγους, η χρήση τους, χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική. Πολλά χρόνια τώρα το ζήτημα της ύδρευσης, άρδευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης απασχολεί τους ανθρώπους. Αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν παλαιότερα, και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους, για παράδειγμα για το πότισμα των χωραφιών, στις δουλείες του σπιτιού, στο πλύσιμο των ρούχων, των πιάτων, και γενικά στην άντληση του νερού από τα πηγάδια και τη μεταφορά του, στο χώρο του σπιτιού, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι η χρήση σωλήνων έλυσε τα χέρια σε όλο τον κόσμο και έκανε την ζωή όλων μας ευκολότερη( ίσως δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε την δυσκολία που αντιμετώπιζαν τότε, γιατί είναι καταστάσεις τις οποίες εμείς οι νεότερες γενιές δεν έχουμε ζήσει, αλλά είναι εύκολο να το καταλάβουμε όταν υπάρχει διακοπή νερού και την δυσκολία που βιώνουμε για τις ώρες που το νερό παραμένει "κομμένο").

Ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα το θέμα αυτό της ύδρευσης και της αποχέτευσης είχε απασχολήσει τους ανθρώπους και αυτό φάνηκε από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν, και βρέθηκαν αγωγοί σε τούνελ με σκοπό την ύδρευση της πόλης. Τότε βέβαια χρησιμοποιούσαν σωλήνες από πηλό. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τσιμεντοσωλήνες (όπου και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στα δίκτυα αποχέτευσης) και αμιαντοτσιμεντοσωλήνες. Παρόλο που τα μέσα ήταν λιγότερα σε σχέση με σήμερα, προσπαθούσαν και έβρισκαν λύσεις ώστε να απλοποιήσουν την ζωή τους όσο ήταν δυνατόν. Η τεχνολογία όμως εξελίχθηκε και δημιουργήθηκαν σωλήνες από σίδηρο, χαλκό, πλαστικό, χάλυβα, σωλήνες πολλαπλών στρωμάτων, σωλήνες γαλβανιζέ με σκοπό να αντιμετωπίζονται θέματα αντοχής και στεγανότητας σε πολύ μεγάλες πιέσεις.

Η χρήση των σωλήνων πέρα από αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει ( ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση), χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υγρών ή αερίων, περιφράξεις αγροτεμαχίων ή φωτοβολταϊκών πάρκων, για την τοποθέτηση ηλεκτρικών ή τηλεφωνικών καλωδίων, για την κατασκευή σκέπαστρων, για την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα εθνικά οδικά δίκτυα και πολλές ακόμα κατασκευές.

Οι σωληνες σήμερα δημιουργούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που επιβάλλονται, με στόχο το τελικό προϊόν να πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και να είναι έτοιμο ώστε να αγοραστεί (παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν σωλήνες μολύβδου για την παροχή νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Για αυτό το λόγο ή τοποθέτηση τέτοιων σωλήνων απαγορεύτηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα). Σήμερα χρησιμοποιούνται σωλήνες που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη διάρκεια στον χρόνο, αποφεύγοντας την οξείδωση και την άμεση αλλαγή τους.

Μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε σωλήνες σε διάφορα ύψη που ξεκινούν από τo 1 μέτρο και φτάνουν μέχρι και τα 5 μέτρα. Ανάλογα όμως με τις διαστάσεις που επιθυμείτε μπορεί να κοπεί η σωλήνα στα εκατοστά ή χιλιοστά, που θέλετε. Οι βασικές προδιαγραφές, για παράδειγμα, η διάμετρος, το πάχος, το μήκος, καθορίζονται σύμφωνα με ψηφιακά μέσα από την γραμμή παραγωγής γεγονός που επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στις τελικές διαστάσεις των σωλήνων αλλά και εγκοπές χιλιοστών που επιβάλλονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση . Η συστολή και η διαστολή είναι ένα κομμάτι το οποίο θα πρέπει να υπολογιστεί κατά την τοποθέτηση των σωλήνων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα για τυχόν ράγισμα ή σπάσιμο.
Είναι απαραίτητη η ενημέρωση για όλων των ειδών σωλήνων που υπάρχουν για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους, έτσι ώστε για οποιαδήποτε αλλαγή που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε να γνωρίζουμε που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τι. Για παράδειγμα οι πλαστικοί σωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του νερού ( π.χ. σε νιπτήρες ), όχι όμως για την παροχή φυσικού αερίου.

Οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά, οπότε μπορείτε να αγοράσετε σωλήνες με χαμηλό κόστος, οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που επιβάλλεται να τηρηθούν. Σωλήνες με χαμηλότερο βάρος θα μειώσουν σημαντικά τη συνολική κατασκευή ενός νέου οικοδομήματος δίδοντας του μεγαλύτερη αντοχή στο πέρασμα των χρόνων. Στο χέρι σας βρίσκεται η ενημέρωση για ότι σας αφορά. Ας μην ξεχνάμε όμως και την ασφάλεια μας. Ελέγχοντας τις τιμές και ακούγοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά δεν έχετε να φοβηθείτε για τίποτα. Οι κατασκευές σας μπορούν να υλοποιηθούν.