22July

Πτυχιακές εργασίες

Πτυχιακές εργασίες

Γνωρίζουμε ότι η μέγιστη δυνατή απόδοση μιας πτυχιακής εργασίας, σηματοδοτεί και τη λήξη της φοιτητικής πορείας και ζωής του φοιτητή με την παραλαβή του πτυχίου του και τη συνέχιση της πορείας του στην αναζήτηση εργασίας.

Πολλοί φοιτητές αγχώνονται και δυσκολεύονται με την διαδικασία ανάληψης της. Παρακάτω θα αναφέρουμε με απλά λόγια το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αρχικά πρέπει να επιλέξετε τον καθηγητή - σύμβουλο, όπου θα σας επιτηρεί και θα σας βοηθήσει σε κάθε σας κίνηση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με κάποιον καθηγητή που έχετε στο νου σας και του το προτείνετε, είτε παίρνοντας πληροφορίες από τη γραμματεία του τμήματος σας για το ποιοι καθηγητές αναλαμβάνουν πτυχιακές εργασίες. Έχοντας βρει καθηγητή, επιλέγετε το θέμα και ξεκινάει η πραγματοποίηση του στόχου σας. Σας δίνει τις αρχικές οδηγίες, για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένη και ποιους παράγοντες πρέπει να έχετε υπόψιν. Έπειτα ξεκινάτε να δουλεύετε το θέμα όπου έχετε επιλέξει.

Αφού λοιπόν είσαστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε δημοτικές βιβλιοθήκες, τη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ σας και φυσικά το διαδίκτυο μέσα από τις μηχανές αναζήτησης . Αρχίζετε και συλλέγετε τις πληροφορίες που σας αφορούν, (σε σχέση πάντα με το θέμα σας) και ξεκινάτε σιγά - σιγά να «χτίζετε» το σκελετό της πτυχιακής εργασίας.

Εφόσον έχετε συγκεντρώσει αρκετό υλικό επικοινωνείτε με τον αρμόδιο καθηγητή και του δείχνετε όλα τα στοιχεία που έχετε. Σας συμβουλεύει για το πώς θα πρέπει να ιεραρχήσετε τις πληροφορίες και ξεκινάτε την πληκτρολόγηση της, ενώ παράλληλα συνεχίζετε να συλλέγετε και άλλες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο κατά την πληκτρολόγηση της εργασίας να κρατάτε σημειώσεις από τα πιο σημαντικά κομμάτια της, διότι θα πρέπει να δημιουργήσετε διαφάνειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σας.

Όταν ολοκληρώσετε την πτυχιακή εργασία, συμβουλευτείτε για τελευταία φορά τον καθηγητή, με σκοπό να ελέγξετε αν όλα είναι εντάξει (μπορεί να χρειαστούν διορθώσεις σύμφωνα με την δική σας κρίση και του καθηγητή σας) και μπορείτε να συνεχίσετε στην βιβλιοδεσία της και στην εκτύπωση αντιτύπων (συνήθως ζητάνε τέσσερα στον αριθμό: Για το τμήμα σας, για εσάς, για τον καθηγητή και για την βιβλιοθήκη).

Υπάρχουν βέβαια και κέντρα φροντιστηρίων όπου αναλαμβάνουν πτυχιακές εργασίες, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Το προσωπικό τους αποτελείται από αξιόλογους καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, που μπορούν να βοηθήσουν, για το αντικείμενο της εργασίας που έχει αναλάβει ο φοιτητής. Βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας και σας ενημερώνουν για την εξέλιξη της εργασίας σας, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που το επιθυμείτε. Το οικονομικό μέρος καθορίζεται μεταξύ σας.

Έχετε λοιπόν το δικαίωμα της επιλογής: να το προσπαθήσετε μόνοι σας ή να συνεργαστείτε με εξειδικευμένα κέντρα φροντιστηρίων.

Όπως και να έχει όμως, αφού ολοκληρώσετε την πτυχιακή σας εργασία και έχετε οργανώσει τις διαφάνειες σας, καθώς επίσης και τη βιβλιοδεσία της, έρχεται το κομμάτι της παρουσίασης. Ορίζεται η ημερομηνία από τη γραμματεία του τμήματός και οφείλετε να βρίσκεστε εκεί τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν ξεκινήσετε την παρουσίαση. Μην ανησυχείτε καθόλου και προσπαθήστε να αποβάλλεται τον παράγοντα άγχος(είναι πολύ σημαντικό να είσαστε ψύχραιμοι). Έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα (έχετε μελετήσει την εργασία σας πολύ προσεκτικά και έχετε οργανώσει τις διαφάνειες), εισέρχεστε στην αίθουσα και εξετάζεστε από καθηγητές, πάνω στο θέμα. Θα ακολουθήσουν κάποιες ερωτήσεις για απορίες που ενδεχομένως τους έχουν δημιουργηθεί ή μπορεί και να μην υπάρξει αυτό εάν αισθανθούν ότι τους έχετε καλύψει. Τέλος αποφασίζουν για τη βαθμολογία και σας ανακοινώνεται από τον καθηγητή.

Είμαι σίγουρη, πως μόλις εξέλθετε από την αίθουσα θα πάρετε μια βαθιά ανάσα ικανοποίησης. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσατε να δώσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ήρθε η ώρα να το χαρείτε. Τώρα όλα ανήκουν στο παρελθόν. Έχετε τελειώσει με την πτυχιακή εργασία που στην αρχή μπορεί να σας δυσκόλευε και μόνο στην ιδέα να την αναλάβετε. Είναι το τελευταίο κομμάτι που σας ενώνει με την φοιτητική σας ζωή ...... και μόλις τελείωσε.