05December

Κατασκευές Plexiglass

Κατασκευές Plexiglass

Οι κατασκευές με Plexiglass, μπορούν να προσφέρουν μία μοντέρνα αίσθηση στον χώρο του σπιτιού σας εσωτερικά ή εξωτερικά,(για παράδειγμα έπιπλα φτιαγμένα από Plexiglass, ντουλάπια στην κουζίνα ή στο σαλόνι, ακόμα και στα μπαλκόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα Plexiglass ως διακοσμητικά αντί να χρησιμοποιήσουμε τα κλασικά σε όλους μας κάγκελα ή γυάλινα προστατευτικά) αλλά και αλλαγές στους επαγγελματικούς χώρους σας χρησιμοποιώντας σταντ από Plexiglass, καρέκλες και τραπεζάκια αλλά ακόμα και διάφορα διακοσμητικά κατασκευασμένα από το συγκεκριμένο υλικό.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο βέβαια να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς είναι αυτό το υλικό, πότε πρωτοεμφανίστηκε, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Το Plexiglass δεν είναι κάτι άλλο από ένα διαφανές πλαστικό υλικό, το οποίο ονομάζεται και ακρυλικό γυαλί. Πρωτοεμφανίστηκε το 1843 δειλά - δειλά, ανακαλύπτοντας κάποιες χημικές ενώσεις στην δομή του υλικού αρχικά, και έπειτα από Γερμανούς χημικούς ανακαλύφθηκε η διαδικασία του πολυμερισμού γύρω στο 1877. Το όνομα του υλικού (Plexiglass) κατοχυρώθηκε το 1933, και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για παραγωγή πρώτη φορά το 1936. Ακόμη και στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε για υποβρύχιο περισκόπιο, παρμπρίζ, τέντες, πολεμίστρες το οποίο είναι ένα είδος όπλου για αεροπλάνα. Το Plexiglass, μπορούμε να το εντοπίσουμε σε διάφορες μορφές, όπως φύλλα διάφανα και χρωματιστά, ράβδοι τετράγωνοι και στρογγυλοί.

Αυτή ήταν μία σύντομη περιγραφή της ιστορίας του ακρυλικού γυαλιού (Plexiglass). Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει ενσωματωθεί για τα καλά στη ζωή μας. Είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο υλικό που προσφέρει πολλές και μεγάλες δυνατότητες εφαρμογής, καθώς επίσης μπορεί να συνδυαστεί ακόμη και με άλλα υλικά όπως είναι το μέταλλο αλλά και το ξύλο. Το συναντούμε πολύ συχνά μέσα στην καθημερινότητα μας. Στις καφετέριες (π.χ. τραπεζάκια, καρέκλες, ποτήρια), στα κομμωτήρια (π.χ. σταντ που τοποθετούν επάνω τα προϊόντα, αλλά και πίσω από τον λουτήρα πλέον τοποθετούνται φύλλα Plexiglass), σε φούρνους (π.χ. τους δίσκους που τοποθετούν μέσα κρουασάν, κουλουράκια, κλπ), σε γραφεία, στα αυτοκίνητα (π.χ. στα εξωτερικά φώτα των αυτοκινήτων), και σε πολλά ακόμη αντικείμενα και διακοσμητικά που υπάρχουν σε όλους αυτούς τους χώρους.

Κατά μία έννοια θα λέγαμε πως το Plexiglass έχει αντικαταστήσει το γυαλί σε πολλές περιπτώσεις. Ο κύριος λόγος για αυτήν την αντικατάσταση, είναι γιατί το Plexiglass έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το γυαλί όπως ότι αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αντέχει σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι θερμομονωτικό, έχει μεγάλη αντοχή στην καθημερινή χρήση, έχει χαμηλότερο βάρος σε σχέση με το αντίστοιχο πάχος του γυαλιού, είναι οικονομικό, είναι πιο διαφανές από το γυαλί και δεν γίνεται θρύψαλα εφόσον σπάσει.

Ακόμη μία χρήση του πολλή πιο συχνή τα τελευταία χρόνια είναι για την κατασκευή ενυδρείων. Λόγο της αντοχής του, της μεγαλύτερης διαφάνειας αλλά και το χαμηλό βάρος που προσφέρει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύκολη κατασκευή και τοποθέτηση του. Επειδή η κατασκευή είναι ελαφρύτερη μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία σε οποιοδήποτε άλλο μέρος επιθυμείτε. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και στα αεροπλάνα, χρησιμοποιείται ευρέως με απώτερο σκοπό τη βελτίωση σχεδίασης των παραθύρων των αεροσκαφών. Επίσης σε κάποια αθλήματα, όπου πρέπει να προστατεύονται οι θεατές, όπως για παράδειγμα το χόκεϋ, χρησιμοποιείτε προστατευτικό τζάμι το οποίο είναι το Plexiglass, λόγο της υψηλής αντοχής του αλλά και προς αποφυγήν ατυχημάτων, επειδή δεν θρυμματίζεται εύκολα (σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση).

Διακοσμητικά λογιών - λογιών υπάρχουν σε όλους τους χώρους των σπιτιών. Υπάρχουν πολλά μικροπράγματα τα οποία προσφέρουν στο χώρο μας μία ξεχωριστή αίσθηση. Φωτογραφίες τρισδιάστατες μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε κουτάκια φτιαγμένα από Plexiglass, βαζάκια για καφέ και ζάχαρη που δεν πρόκειται να σπάσουν ποτέ. Κάποιες επιχειρήσεις, εταιρείες, υπηρεσίες κ.λ.π. θέλοντας να διαφημιστούν προσφέρουν δωρεάν διάφορα αντικείμενα, όπως αναπτήρες, στυλό αλλά και μπρελόκ τα οποία είναι φτιαγμένα από Plexiglass.
Γενικώς οι κατασκευες plexiglass είναι η πλέον κορυφαία επιλογή για να δώσετε νέο τόνο και πνοή στο χώρο σας, θα είναι σίγουρα μία πολύ καλή επένδυση. Η ανθεκτικότητα του υλικού είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα προσφέρει στον χώρο σας μια μοντέρνα αίσθηση. Η άνεση του σπιτιού μας είναι συνυφασμένη με τα αντικείμενα και τα έπιπλα που στολίζουν τους χώρους μας (σύμφωνα πάντα με το προσωπικό μας στυλ και γούστο). Αυτές οι φαινομενικά μικρές κατασκευές, προσθέτουν μια απίστευτη εσωτερική ατμόσφαιρα. Τοποθετώντας, Plexiglass σε χρώματα που επιθυμείτε, με διάφορα στοιχεία μετάλλου και ξύλου θα σας βοηθήσουν να ηρεμείτε και να χαλαρώνεται από τις αγχωτικές και δύσκολες μέρες στον επαγγελματικό σας χώρο.