17October

Πρατήρια Υγραερίου, η νέα μόδα;

Πρατήρια Υγραερίου, η νέα μόδα;

Στη σημερινή εποχή, όλοι δυσκολευόμαστε με το θέμα της μετακίνησης και με τα έξοδα που τρέχουν. Το θέμα, όμως της μετακίνησης, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο προκαλεί άγχος και υπερένταση γιατί πρέπει να βρισκόμαστε στις δουλείες μας και στις υποχρεώσεις μας σε συγκεκριμένους χρόνους. Η βενζίνη είναι αρκετά ανεβασμένη, όπως και τo πετρέλαιο.

Θέλοντας λοιπόν, να εξυπηρετηθούμε και να πάμε στις δουλείες μας, συνήθως παίρνουμε το αυτοκίνητο ( φυσικά και μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως, μετρό, λεωφορείο, αστικό, τρένο, τραμ, κλπ αλλά υπάρχουν περιοχές που δεν εξυπηρετούνται εύκολα από αυτά τα μέσα, όπως επίσης και στην επαρχία τα δρομολόγια δεν είναι συχνά. Όποτε αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο). Έτσι κάθε μήνα από την μισθοδοσία μας, μέσα σε όλα τα πάγια έξοδα που έχουμε υπόψη, υπολογίζουμε και εκείνα που έχουμε, για να καλύψουμε και τις ανάγκες του αυτοκινήτου.

Πηγαίνοντας και εγώ κάποια στιγμή για να γεμίσω το ρεζερβουάρ, βενζίνη και να κατευθυνθώ προς τη δουλεία μου, συνάντησα στο δρόμο μου ένα πρατήριο υγραερίου το οποίο είχε αρκετά αυτοκίνητα που περίμεναν για ανεφοδιασμό. Αμέσως, μου δημιουργήθηκε η περιέργεια για το τι ακριβώς γίνεται με το υγραέριο και αν τελικά θα με συνέφερε μία τέτοια αλλαγή.

Σταδιακά ξεκίνησα να ενημερώνομαι μέσα από τον κύκλο μου ( συγγενείς, φίλους, γνωστούς κλπ, θέλοντας να αντλήσω τις πρώτες μου πληροφορίες), για το αν γνωρίζουν και τι γνώμη έχουν για αυτό (το υγραέριο και τη διαδικασία που χρειάζεται να γίνει για την αλλαγή). Οι απόψεις πάρα πολλές. Άλλες θετικές, άλλες αρνητικές, και άλλες ουδέτερες, χωρίς καμία γνώση και άποψη επί του θέματος.

Φίλοι και γνωστοί που είχαν κάνει την αλλαγή και χρησιμοποιούσαν το υγραέριο σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και σε μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, ήταν πολλοί ευχαριστημένοι και τους ζήτησα να μου μιλήσουν με ένα παράδειγμα. Μου είπαν ότι για μία απόσταση 380 χιλιομέτρων περίπου, εάν είχαν βενζίνη θα έπρεπε να ξοδέψουν το διπλάσιο ποσό, από αυτό που χρησιμοποίησαν με το υγραέριο.

Κάποιοι που ήταν αρνητικοί, μου είπαν ότι η μετατροπή που πρέπει να γίνει στο όχημα κοστίζει πάρα πολύ ακριβά. Και η αμέσως επόμενη απάντηση τους ήταν ότι το υγραέριο έχει αρχίσει να ανεβαίνει ( στην τιμή), σε σχέση με το πόσο, πιο οικονομικό ήταν, όταν πρωτοξεκίνησε να βγαίνει στην αγορά. Έτσι, λοιπόν θέλησα να ενημερωθώ για το τι ακριβώς είναι το υγραέριο, τη μετατροπή χρειάζεται το αυτοκίνητο και αν αλλάζει κάποια από τη λειτουργία του.

Από τις πληροφορίες που συνέλεξα, το υγραέριο χρησιμοποιείται στην Ευρώπη εδώ και σαράντα τρία χρόνια, από τις αρχές του 1970, ενώ στην Ελλάδα το γνωρίσαμε από το Δεκέμβριο του 1999. Θεωρείται ( το υγραέριο) ένα από τα ασφαλέστερα καύσιμα στην κίνηση των αυτοκινήτων και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αποτελείται κατά βάση από μίγμα κάποιων από τους παρακάτω υδρογονάνθρακες που είναι: το προπάνιο, το προπένιο, το βουτάνιο, το ισοβουτάνιο, βουτένιο ισοβουτυλένιο και αιθάνιο ( μερικές γενικές γνώσεις από τι ακριβώς αποτελείται το υγραέριο).

Όσο για το σύστημα του υγραερίου αποτελείται από τα εξής μέρη: τη δεξαμενή, τα μπεκ ψεκασμού, την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα και το μέρος αεριοποίησης υγραερίου. Το ρεζερβουάρ της βενζίνης δεν αφαιρείται, και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, όταν το επιλέξετε. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκρηξης ή φωτιάς, μετά από αστοχία υλικού ή τρακαρίσματος και αυτό γιατί το σύστημα διαθέτει βαλβίδες ασφαλείας, οι οποίες αποκόπτουν την παροχή ρεύματος και την διακίνηση του υγραερίου στον κινητήρα. Οι τιμές διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μία έρευνα αγοράς πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Τα οχήματα που καίνε πετρέλαιο είναι δύσκολο να μπουν στην διαδικασία της αλλαγής για υγραέριο. Ο χρόνος που χρειάζεται για την τοποθέτηση του συστήματος είναι από μία μέχρι δύο ημέρες.

Αυτές είναι μερικές από τις πληροφορίες που μπόρεσα να συλλέξω. Το δικό μου συμπέρασμα από τις πληροφορίες που έλαβα γενικότερα, είναι πολύ θετικό. Ελπίζω βέβαια να σας βοήθησα λιγάκι αν και το καλύτερο, θα είναι να κάνετε και εσείς οι ίδιοι, έρευνα αγοράς και να αντλήσετε μόνοι σας τις δικές σας πληροφορίες.